Actuele Regelgeving Kwartaaltarief

 

 
 

Kampeerauto kwarttarief regelgeving:

Aangezien we regelmatig de vraag krijgen van klanten hoe het nu precies zit met de regels en eisen van belastingdienst om in aanmerking te komen voor het kampeerauto kwarttarief hebben we de onderstaande uitleg samengesteld zodat u beter inzicht krijgt in de regelgeving.
Voor de grotere campers en buscampers is dit normaal gesproken geen probleem omdat hun afmetingen ruim voldoende zijn, maar juist bij de kleinere minicampers is het belangrijk omdat deze niet automatisch in het kwarttarief vallen omdat hun afmetingen te klein zijn om in aanmerking te komen voor dit z.g.n. kwarttarief.
Zonder dit kwarttarief betaal je het maximale geel kenteken kwarttarief, wat in geval van een dieselauto een behoorlijk hoog bedrag is.

De website van de belastingdienst is in principe duidelijk, maar er zijn de laatste jaren regelmatig aanpassingen geweest, waardoor de actuele regels niet geheel duidelijk kunnen zijn, welke hieronder nader toegelicht worden.

Fiscaal blok:
De regelgeving met betrekking tot het z.g.n. “fiscale blok” is de laatste jaren aangescherpt, was voorheen de opgave van de fabrikant bepalend wat de hoogte van de laadruimte was t.a.v. de minimale hoogte van 1.30 m, de huidige regelgeving stelt dat de minimale hoogte van 1.30 m gemeten moet worden na montage vloer en dakafwerking.

Deze hoogte van 1.30m moet over de gehele lengte van 2 m en breedte van 90 cm gerealiseerd kunnen worden.
Het blok zou er fysiek in moeten passen, zonder ingebouwde meubels.

Binnenruimte:
De belastingdienst spreekt van binnenruimte, dit is de ruimte achter de bestuurder- en bijrijdersstoel in de achterste stand, gemeten aan onderzijde stoelzitting.

Het fiscaal blok moet dan ook achter deze stoel passen, de cabine voorin mag niet meegenomen worden in de metingen.

RDW versus kwarttarief:
Als een RDW een kampeerauto kenteken afgeeft, wil dat dus niet automatisch zeggen dat de camper voldoet aan de kwarttarief eisen, dit zijn 2 verschillende instanties met elk hun eigen criteria.

Toekenning kwarttarief:
Nadat de auto door RDW gekeurd is als camper en de BPM voldaan is, zal het nieuwe kenteken afgegeven worden.

Op dit nieuwe kenteken kunt u als u aan de eisen voldoet, het kwarttarief aanvragen.
Voordat de belastingdienst dit kwarttarief toekent, kan de belastingdienst bewijs vragen en kan om aanvullende foto’s van het interieur vragen.
Het is ook mogelijk dat een inspecteur steekproefsgewijs een bezoek brengt om de camper persoonlijk te bezichtigen.
U blijft als houder van het voertuig/camper verantwoordelijk dat u voldoet aan de regels voor kwarttarief. 

Permanent interieur:
Als u het kwarttarief betaald voor de camper is het niet toegestaan om delen van het interieur (permanent of tijdelijk) te verwijderen.

Als u bijvoorbeeld de tafel thuis laat, bent u in principe al in overtreding.
U moet dus te allen tijde aan de eisen die de belastingdienst stelt aan kwarttarief voldoen.

Tekening:

 

Informatie van website belastingdienst:

Inrichtingseisen (kampeerauto/camper)

De binnenruimte moet een rechthoekig blok kunnen bevatten met een hoogte van minimaal 170 cm over een lengte van minimaal 200 cm en over een breedte van minimaal 90 cm. De binnenruimte is de ruimte achter de bestuurders- en bijrijderszitplaats, waarin de faciliteiten vast moeten zijn aangebracht.

De binnenruimte van uw kampeerauto moet voorzien zijn van:

* minimaal 2 vaste zitplaatsen. Dit mogen draaibare zitplaatsen zijn voor de bestuurder en bijrijder.

* een vaste tafel. De tafel mag zo bevestigd zijn, dat u die eenvoudig kunt verwijderen.

* slaapplaatsen voor minimaal 2 personen. Dit mogen slaapplaatsen zijn die u met behulp van de zitplaatsen maakt. Maar niet met de zitplaatsen voor de bestuurder en de bijrijder. De minimale afmetingen van de slaapplaatsen zijn:

– bij een tweepersoonsslaapplaats: minimaal 180 cm lang en minimaal 110 cm breed

– bij 2 of meer afzonderlijke slaapplaatsen: minimaal 2 slaapplaatsen zijn minimaal 180 cm lang en minimaal 60 cm breed

* minimaal 2 vaste en afsluitbare opbergfaciliteiten

* een vast keukenblok bestemd voor gebruik in de binnenruimte
Het werkblad is minimaal 60 cm hoog, voorzien van een ingebouwde (uitneembare) watervoorziening met een spoelbak, een kraan en een afvoer.

* een vast ingebouwde kookgelegenheid bestemd voor gebruik in de binnenruimte
Dit mag een vaste magnetron zijn die stroom krijgt door een energiebron die in de kampeerauto aanwezig is.

Let op!

U moet alle faciliteiten op een normale wijze in de binnenruimte kunnen bereiken.

Afwijkende hoogte

Is de binnenruimte van uw kampeerauto niet minimaal 170 cm hoog, maar wel minimaal 130 cm hoog? Dan mag u de binnenruimte verhogen. Het dak moet dan zijn voorzien van een al dan niet uitklapbare, permanent aangebrachte gesloten dakconstructie waardoor de binnenruimte kan worden verhoogd tot minimaal 170 cm over een lengte van minimaal 100 cm en een breedte van minimaal 90 cm. Dit mag alleen als de kampeerauto ook aan de overige inrichtingseisen voldoet.

Wanneer aan de binnenkant van de binnenruimte materialen zijn aangebracht tegen de wanden, de vloer of het plafond, wordt voor de beoordeling van de vraag of de binnenruimte voldoet aan de vereiste afmetingen uitgegaan van de verkleinde ruimte. Dat geldt zowel voor het blok van 170 x 200 x 90 cm als voor het blok van 130 x 200 x 90 cm.